Hoe krijg je huidkanker?

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Patiënten hebben vaak een vreemd plekje op de huid dat groeit, jeukt of bloedt. Bij Dermazoom gebruiken we innovatieve AI-technologieën om huidkanker snel te ontdekken. Hierdoor kunnen onze professionals je snel zekerheid geven.

Disclaimer: Om te kunnen constateren dat een patiënt daadwerkelijk een relatie heeft tot een eerdere melanoom moet er goed gescreend worden conform wet.​

Hoe je huidkanker kunt krijgen

Er zijn verschillende oorzaken waardoor huidkanker kan ontstaan. De grootste oorzaak voor huidkanker is te veel blootstelling aan UV-straling. Je komt in aanraking met UV-straling door de zon, maar ook door bijvoorbeeld onder de zonnebank te gaan. Wanneer je huid te veel wordt blootgesteld aan UV-straling, kunnen de huidcellen beschadigen. Hierdoor kan huidkanker ontstaan. Naast UV-straling speelt ook je huidtype een rol. Mensen met een zeer lichte huid en die snel verbranden in de zon, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van huidkanker dan mensen met een donkere huid. Daarnaast kunnen erfelijke ziektes een rol spelen bij het ontwikkelen van huidkanker. 

Groepen die sneller risico hebben op huidkanker

Bij Dermazoom richten we ons op patiënten die een verhoogd risico hebben op huidkanker. Als je aan één van de volgende criteria voldoet, kom je in aanmerking voor onze 3D-huidscan: 

  • Je hebt een verdachte moedervlek voor melanoom.
  • ⁠Je hebt meer dan 100 moedervlekken.
  • Je hebt minimaal 5 zwaar afwijkende moedervlekken (atypisch).
  • Je hebt in het verleden minimaal 3 melanomen gehad.
  • Je hebt minimaal 3 directe familieleden waarbij een melanoom is geconstateerd.
  • Je hebt minimaal 2 directe familieleden waarbij meerdere melanomen zijn geconstateerd.

Huidkanker herkennen

Het tijdig herkennen van huidkanker is erg belangrijk. Sommige vormen van huidkanker kunnen namelijk agressief zijn en relatief snel uitzaaien. Hoe sneller je huidkanker ontdekt, hoe meer behandelmogelijkheden je hebt. Huidkanker heeft bepaalde kenmerken waardoor je het kunt onderscheiden van onschuldige vlekken of plekjes. De meest voorkomende aanwijzing voor huidkanker is een verandering op de huid, zoals een ruw plekje dat niet vanzelf weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking, zoals een moedervlek. Huidkanker kan er uitzien als een glanzend bultje, maar ook als een stevige rode knobbel die kan bloeden of waar een korstje op zit. Huidkanker kan er dus verschillend uitzien. De meest voorkomende vormen huidkanker zijn: 

  • Basaalcelcarcinoom: In eerste instantie lijkt deze vorm van huidkanker vaak op iets anders, zoals een glad knobbeltje of zweertje. Het kan er ook uitzien als eczeem, schimmel of een moedervlek. Een basaalcelcarcinoom zaait bijna nooit uit.
  • Plaveiselcelcarcinoom: Deze vorm van huidkanker is soms lastig te herkennen. Het kan ergens anders op lijken, zoals een bleekroze bultje dat ruw aanvoelt. In sommige gevallen zit er een schilferig wit plekje in het midden van het bultje. Een plaveiselcelcarcinoom kan er ook uitzien als een wondje of zweertje, het kan bloeden en wordt langzaam groter. Een plaveiselcelcarcinoom zaait soms uit.
  • Melanoom: Bij een melanoom heb je een moedervlek of vlekje die asymmetrisch is in kleur of vorm. Ook heeft het een onregelmatige, grillige rand. De kleur van de vlek verandert en kan verschillende kleuren tegelijk hebben. De diameter van een melanoom is meer dan 6 mm en de vlek ontstaat uit het niets, groeit, jeukt, bloedt, verdikt of verandert. Een melanoom zaait vaak uit.

Hoe ernstig is huidkanker?

Huidkanker kan variëren van relatief mild tot ernstig, dit is afhankelijk van het type huidkanker en het stadium waarin het wordt ontdekt. Wanneer huidkanker wordt ontdekt en er zijn geen uitzaaiingen gevonden, dan zijn de vooruitzichten erg goed. Patiënten met een basaalcelcarcinoom of plaveiselcelcarcinoom zonder uitzaaiingen kunnen in de meeste gevallen succesvol behandeld worden met chirurgie of bestraling. Ook de vooruitzichten voor patiënten met een melanoom zonder uitzaaiingen zijn goed, de genezingskans is zeer groot. Wanneer de huidkanker is uitgezaaid, worden de vooruitzichten vaak minder goed. Dit is wel afhankelijk van het type huidkanker en hoe ver het is uitgezaaid. Een basaalcelcarcinoom zaait extreem zelden uit. Wanneer dit wel gebeurt, kan het lastig te behandelen zijn. Wanneer een plaveiselcelcarcinoom uitzaait, gebeurt dit vaker naar nabijgelegen lymfeklieren of organen. De overlevingskans daalt, maar het kan nog steeds behandeld worden met chemotherapie, bestraling of chirurgie. Wanneer een melanoom uitzaait, zijn de vooruitzichten minder goed. Dit is wel afhankelijk naar waar de kanker zich uitbreidt. Na 5 jaar is nog ongeveer 30% van de mensen met een melanoom en uitzaaiingen in leven.

Laat verdachte plekjes onderzoeken

Wanneer je een verdacht plekje hebt gevonden op de huid, moet deze onderzocht worden. Vroegtijdige detectie van huidkanker kan namelijk levensreddend zijn. Hoe eerder huidkanker gediagnosticeerd kan worden, hoe beter de behandelresultaten zijn. Je kunt voor een onderzoek altijd terecht bij de huisarts. Als je risicopatiënt bent, kan je het plekje ook laten onderzoeken bij Dermazoom voor een snelle uitslag. 

Dermazoom: innovatieve huidscan

Bij Dermazoom zijn we toegewijd aan het bestrijden van huidkanker, door vroege detectie en snelle, betrouwbare analyses. In ons huidkankercentrum doen onze professionals met jarenlange ervaring een gedetailleerd en volledig lichaamsonderzoek door middel van innovatieve AI-technologie. Binnen enkele milliseconden wordt een secure scan gemaakt van de huid. Met deze geavanceerde 3D-scan kunnen we huidafwijkingen heel snel opsporen. Hierdoor krijg je als patiënt direct duidelijkheid en worden dermatologen ontlast. Het doel van Dermazoom is duidelijk en krachtig: bijdragen aan een wereld waarin minder mensen overlijden aan huidkanker. Loop jij een verhoogd risico op huidkanker? Neem dan contact met ons op. Samen bekijken we de mogelijkheden. 

Maak een afspraak

Zoom in on your skin

Zoom in on your skin

Zoom in on your skin

Zoom in on your skin

Zoom in on your skin

Persoonlijk verhaal

Meer verhalen
“Consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.”
Quirijn Ruben
“Consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.”
Hannah Lucia
“Consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.”
Alfred Bas

Veelgestelde vragen over huidkanker krijgen

Je kunt je voor huidkanker laten onderzoeken bij je huisarts of dermatoloog. Die stelt een diagnose. Je kunt zelf ook letten op tekenen van huidkanker, zoals gekke plekjes op de huid die veranderen van vorm of kleur.

Als huidkanker op tijd wordt behandeld, heb je een grote kans dat je geneest. 95% procent van de mensen is na 5 jaar nog in leven. Mochten er uitzaaiingen geconstateerd worden, dan wordt genezing lastiger. Bijna de helft van de mensen met huidkanker in een ver stadium leven nog na 5 jaar.

Om te voorkomen dat je huidkanker krijgt, moet je jezelf goed tegen UV-straling beschermen. Smeer je in met zonnebrandcrème, draag een pet of hoed en vermijd de zon wanneer die het krachtigst is, tussen 12 en 3 uur ‘s middags. Ga niet onder de zonnebank en voorkom dat je door de zon verbrandt.

Als je een verdacht plekje op je huid vindt, kun je het door de huisarts laten onderzoeken. Die kan je vertellen of er reden is om tot actie over te gaan.