FAQs

Veelgestelde vragen

Vind op deze pagina alle veelgestelde vragen over onze diensten, onderverdeeld per onderwerp.
Neem contact op

Melanoom

Bij verdenking op huidkanker wordt het melanoom meestal onder lokale verdoving verwijderd en onderzocht door een patholoog. Afhankelijk van de uitslag kan een tweede operatie nodig zijn, waarbij extra huid rondom het litteken wordt weggehaald. Bij dikkere tumoren kan ook een schildwachtklieronderzoek nodig zijn. Het type huidkanker bepaalt of verdere behandeling noodzakelijk is. Meer informatie lees je op de website van de huidkankerkliniek: Dr. Brinkmann Kliniek.

Nee, het is helaas niet mogelijk om een melanoom volledig te voorkomen. Het risico kun je wel aanzienlijk verminderen door preventieve maatregelen te nemen:

  1. Bescherm je huid tegen UV-straling: draag beschermende kleding en gebruik zonnebrandcreme met een hoge SPF, ook als het bewolkt is;
  2. Vermijd zonnebanken: kunstmatig zonlicht verhoogt het risico op het ontwikkelen van een melanoom;
  3. Controleer je huid regelmatig: let op veranderingen in moedervlekken;
  4. Ken je risicofactoren: zoals een lichte huid, veel moedervlekken en erfelijke belasting;
  5. Twijfel je of ben je bang dat je een melanoom hebt? Raadpleeg een arts of boek onze scan.

Controleer je huid regelmatig op verdachte plekjes. Let hierbij vooral op nieuwe moedervlekken of veranderingen. Omdat niet iedere melanoom (met het blote oog) te zien is, is het verstandig om je verdachte plekjes te laten onderzoeken bij de huisarts. De huisarts bepaalt of nader onderzoek door onze scan-, zoom-, en AI-technologien van Dermazoom nodig is.

Ben jij een hoogrisicopatient? Dan adviseren wij je om onze controle bij Dermazoom jaarlijks te laten plaatsvinden. Zo merken we veranderingen gauw op en is de kans op vroege opsporing en een succesvolle behandeling groter.

De vroegdetectie op huidkanker wordt door onze geavanceerde huidscan gedaan, die in miliseconden iedere millimeter van jouw huid in kaart brengt. Een dermatoloog beoordeelt jouw beelden en brengt verslag uit.

De zon is de grootste oorzaak van huidkanker. Het ultravioletlicht (UV) van de zon zorgt voor verkleuring, verbranding en in sommige gevallen beschadiging van de huid. Het lichaam kan beschadigde cellen repareren, maar dat lukt niet altijd. In dat geval ontstaat er ongecontroleerde celgroei en de vorming van kankercellen. Langdurige of intense blootstelling, zoals tijdens zonnige vakanties of door de zonnebank, vergroten het risico op huidkanker. Bescherm je huid door zonnebrandcrème te gebruiken, kleding te dragen en de zon te vermijden tussen 11.00 en 15.00 uur.

Scan

Dermazoon maakt in slechts miliseconden een scan van jouw huid. Dat betekent dat je snel zekerheid krijgt over (eventuele) verdachte plekjes op jouw huid. Het proces van binnenkomst tot vertrek duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

Het laten maken van een 3D-huidscan valt onder de medisch verzekerde basiszorg. De zorgverzekering zou dit daarom vanaf 2025 dekken, maar de besprekingen zijn nog gaande. Voor deze investering krijg je:

– direct duidelijkheid over (verdachte) moedervlekken
– opname van hoge resolutiebeelden van je huid die gelden als vergelijkingsbasis om veranderingen op te merken
– een analyse en advies van een gespecialiseerd arts

Nee. De huidscan van Dermazoom is uitgerust met speciale gepolariseerde flitslampen. De methode lijkt op fotograferen en is veilig voor iedereen, ook voor zwangere vrouwen.

Ja. De huidscan van Dermazoom is uitgerust met speciale gepolariseerde flitslampen. De methode lijkt op fotograferen en is veilig voor iedereen, ook voor zwangere vrouwen.

Ja. Weet wel dat moedervlekken die bedekt zijn met inkt minder goed te detecteren zijn. De overige huid kan goed en snel gescand worden.

Nee, de huidscan is volledig pijnloos. Je staat in een grote ruimte en maakt geen contact met de apparatuur.

Je staat in een grote ruimte, uitgerust met flitslampen. Hoewel je wordt geacht om even helemaal stil te staan, is er genoeg bewegingsruimte om je heen.

Diagnose

Je ontvangt de interpretatie van de opnames door onze dermatoloog nog tijdens je afspraak, binnen 30 minuten.

Professional

Het maken van een huidscan voor hoogrisicopatiënten is onderdeel van het basispakket. We zijn in gesprek met zorgverzekeraars om de budgetering te waarborgen.

Onze dermatologen interpreteren de analyse van de huidscan. De resultaten daarvan worden als rapport gedeeld. Als er tumoren of veranderingen zijn gedetecteerd, versturen we de fotodetails met gegevens en de bevindingen naar jou als behandelend arts. Je krijgt toegang tot onze beelden, gedeeld in een beveiligde omgeving om verdere behandeling te initieren.

Bij opvolgende bezoeken met herhaalde beeldvorming, meestal aanbevolen op jaarbasis, kan een ingebouwd AI-systeem nieuwe en veranderende huidlaesies identificeren. Daardoor kan de arts naar de gebieden op de huid worden geleid die onderzoek vereisen. Zo wordt het risico verkleind dat subtiele vroege veranderingen worden gemist. De Dermazoom scan detecteert veranderingen in moedervlekken en nieuwe verdachte gepigmenteerde laesies, naast de ontwikkeling van niet-melanome huidkankers zoals basaalcelcarcinomen.

Een 3D huidscan met AI voor vroege detectie van huidkanker, is een positieve technologisch ontwikkeling, die – wanneer gebruikt in regionale samenwerking – doeltreffend is en kostenbesparing met zich meebrengt. Opgezet met een vaste en ruime primaire infrastructuur van Dermazoom, is een samenwerking tussen huisartsen en gezondheidszorginstellingen mogelijk en stelt het ons gezamelijk in staat om de groei van hoogrisicopatienten de baas te blijven.

De Dermazoom huidscan detecteert melanomen, basaalcelcarcinomen en plaveiselcarcinomen.

De samenwerking is bedoeld voor de hoogrisicopatiënten- groep. Onder deze groep verstaan we patiënten met een verhoogd risico op melanomen die voor jaarlijkse controle komen.