Verdacht plekje:
Wat is een melanoom?
Hoe herken je een Melanoom?
Waar komen ze voor?
Andere vormen van huidkanker
Basaalcelcarcinoom
Plaveiselcelcarcinoom
Merkelcelcarcinoom
Welke factoren verhogen de kans op huidkanker?
Heb je vragen? Neem contact met ons op.
Feiten over huidkanker
Meest voorkomende kankersoort in Nederland
Snelle diagnose is belangrijk
Preventie, preventie en preventie
(Schadelijke) UV-straling
Zonnebank?
Veelgestelde vragen
Hoe wordt een melanoom verwijderd?
Bij verdenking op huidkanker wordt het melanoom meestal onder lokale verdoving verwijderd en onderzocht door een patholoog. Afhankelijk van de uitslag kan een tweede operatie nodig zijn, waarbij extra huid rondom het litteken wordt weggehaald. Bij dikkere tumoren kan ook een schildwachtklieronderzoek nodig zijn. Het type huidkanker bepaalt of verdere behandeling noodzakelijk is. Meer informatie lees je op de website van de huidkankerkliniek: Dr. Brinkmann Kliniek.
Kan ik een melanoom voorkomen?
Nee, het is helaas niet mogelijk om een melanoom volledig te voorkomen. Het risico kun je wel aanzienlijk verminderen door preventieve maatregelen te nemen:
- Bescherm je huid tegen UV-straling: draag beschermende kleding en gebruik zonnebrandcreme met een hoge SPF, ook als het bewolkt is;
- Vermijd zonnebanken: kunstmatig zonlicht verhoogt het risico op het ontwikkelen van een melanoom;
- Controleer je huid regelmatig: let op veranderingen in moedervlekken;
- Ken je risicofactoren: zoals een lichte huid, veel moedervlekken en erfelijke belasting;
- Twijfel je of ben je bang dat je een melanoom hebt? Raadpleeg een arts of boek onze scan.
Hoe ontdek je een melanoom?
Controleer je huid regelmatig op verdachte plekjes. Let hierbij vooral op nieuwe moedervlekken of veranderingen. Omdat niet iedere melanoom (met het blote oog) te zien is, is het verstandig om je verdachte plekjes te laten onderzoeken bij de huisarts. De huisarts bepaalt of nader onderzoek door onze scan-, zoom-, en AI-technologien van Dermazoom nodig is.
Hoe vaak moet een melanoomcontrole plaatsvinden?
Ben jij een hoogrisicopatient? Dan adviseren wij je om onze controle bij Dermazoom jaarlijks te laten plaatsvinden. Zo merken we veranderingen gauw op en is de kans op vroege opsporing en een succesvolle behandeling groter.
Wie voert de vroegdetectie op huidkanker uit?
De vroegdetectie op huidkanker wordt door onze geavanceerde huidscan gedaan, die in miliseconden iedere millimeter van jouw huid in kaart brengt. Een dermatoloog beoordeelt jouw beelden en brengt verslag uit.
Hoe ontstaat huidkanker?
De zon is de grootste oorzaak van huidkanker. Het ultravioletlicht (UV) van de zon zorgt voor verkleuring, verbranding en in sommige gevallen beschadiging van de huid. Het lichaam kan beschadigde cellen repareren, maar dat lukt niet altijd. In dat geval ontstaat er ongecontroleerde celgroei en de vorming van kankercellen. Langdurige of intense blootstelling, zoals tijdens zonnige vakanties of door de zonnebank, vergroten het risico op huidkanker. Bescherm je huid door zonnebrandcrème te gebruiken, kleding te dragen en de zon te vermijden tussen 11.00 en 15.00 uur.
Hoe werkt de Dermazoom-scan?